The Stanza of Life

HOME ABOUT SOLACE LINKS INSTAGRAM FACEBOOK

















© Template by AtiqahJaidin
Image from TUMBLR | WHI
Edited by Dahlia Daffodil
Tumbuhan tanpa KLOROFIL??

Assalamualaikum..

Hai.Pernah dengar tak pasal tumbuhan tanpa klorofil?Well..aku pun baru tau ja pasal tumbuhan ni lepas baca majalah sains adik aku punya.Ok darjah 3.Haha.Ehh menarik tau baca majalah sains tu.Aku macam celik akal sikit.OK meh aku ceritakan pasal tumbuhan ni.

Monotropa uniflora juga dikenali sebagai Ghost Plant, Indian Pipe or Corpse plant yang tergolong dalam keluarga Ericaceae.Nak tau tak,tumbuhan ni berasal kawasan sederhana di Asia, Amerika Utara dan utara Amerika Selatan, tetapi dengan jurang yang besar antara kawasan.Tumbuhan ni adalah putih dan tidak mengandungi klorofil, sebaliknya menjana tenaga dari cahaya matahari.Ia adalah tumbuhan parasit, lebih khusus kepada Cendawan heterotroph.

Oleh sebab tumbuhan ni tak bergantung kepada cahaya matahari untuk berkembang, ia boleh membesar dalam persekitaran yang sangat gelap dalam understory hutan tebal. Tumbuhan ni kadang-kadang sepenuhnya putih tetapi biasanya mempunyai tompok hitam dan warna merah jambu pucat.Kelainan yang jarang berlaku ialah mungkin mempunyai warna merah yang mendalam.

Ni contoh-contoh Monotropa uniflora..







Labels: , , , , ,

©